• Novice

V Sloveniji pred OI 170 dopinških testiranj pri 76 športnikih

// Slovenski športniki, kandidati za nastop na Zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu so, kot doslej še nikoli, sodelovali v obsežnem in robustnem protidopinškem programu, v katerega je bilo vključenih več kot 6.000 športnikov iz 61 držav in opravljenih je bilo preko 14.000 testiranj.

Slovenska antidoping organizacija SLOADO je bila del globalnega programa in je skupaj z Mednarodnimi športnimi organizacijami izvedla več kot 170 testiranj pri 76 športnikih v zadnjih 12 mesecih. Program bo tekel do pričetka olimpijskih iger, to je 9.2.2018.

Tokratni program, ki je nadgradil podobno uspešnega pred Riom, koordinirata Mednarodni olimpijski komite MOK in Svetovna protidopinška agencija WADA s posebej oblikovano koordinacijsko skupino, katere naloga je bila pregledati obstoječe testne programe pri mednarodnih športnih zvezah in nacionalnih protidopinških organizacijah. Na podlagi ocene tveganja za doping v posameznih državah, športih in športnih disciplinah, zgodovine opravljenih testiranj, analizi doseženih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih, je bilo potrebno določiti minimalni nivo števila testiranj za posameznega športnika. Pri tem so bili upoštevani Mednarodni standardi za testiranje in preiskave in strokovne smernica za izbor ustreznih laboratorijskih analiz. Na podlagi slednjega je bilo izvedeno do 30% dodatnih analiz na snoveh, ki pospešujejo prenos kisika v krvi in določen procent analiz na snoveh, ki sproščajo produkcijo rastnega hormona. Vsi podatki se vodijo v tako imenovanem biološkem potnem listu, ki omogoča individualno obravnavo posameznih bioloških parametrov.

Predolimpijski testni program skupaj z programom dolgoročnega hranjenja odvzetih vzorcev na igrah pomeni najboljši možni protidopinški program, ki ga v tem času lahko zagotovi svetovna protidopinška skupnost.

Za celosten program je potrebno tudi izobraževanje, zato so slovenski športniki imeli pred pričetkom pripravljalnega dela olimpijske sezone organiziran izobraževalni seminar, kje so jim strokovnjaki SLOADO predstavili svoja prizadevanja za čisti šport, jih informirali o vseh elementih svetovnega protidopinškega programa in o resnih nevarnostih, ki na njih prežijo pri uporabi nepreverjenih prehranskih dopolnil.

Številčni pregled opravljenih testiranj po športnih panogah (program še ni končan)
  ŠT. ŠPORTNIKOV ŠT. TESTIRANJ DODATNE ANALIZE
ALPSKO SMUČANJE 11 41 8
BIATLON 9 29 6
DESKANJE NA SNEGU 7 12 2
NORDIJSKA KOMBINACIJA 2 4 1
PROSTI SLOG 1 3 0
SMUČARSKI SKOKI 13 28 0
TEK NA SMUČEH 8 29 13
HOKEJ NA LEDU 31 31 6
SANKANJE 1 1 0
SKUPAJ 83 178 36


Foto: Olimpijski komite Slovenije